Thursday 30 May 2013

Néhány szó az olvasóhoz...

Először is szeretnék bemutatkozni. A nevem Nógádi Andrea és az a megtisztelő feladatot kaptam, hogy én vehettem át a Magyar Újság szerkesztését Ilona Boglári, Ilikétől.

Bevallom őszintén eddig ilyen feladatot nem végeztem, azaz tapasztalatom az újság szerkesztés terén, de még tájékán sincs. Viszont teli vagyok ötletekkel, tenni vágyással és jó szándékkal. Csupa örömmel és szeretettel ahhoz, hogy a szerény nem lévő szerkesztői tudásomhoz a lehető legtöbbet és talán a legolvashatóbbat adjam nektek a sok tehetséges újságcikk íróink „tollán” keresztül.

Szeretném ha ti is hozzászólnátok, segítenétek az újság működését azzal, ha ötleteket adnátok, hogy miről szeretnétek olvasni és ez által milyen új rovatokat indítsunk el. Sajnos a terjedelem elég korlátozott, így nem biztos, hogy minden belekerül amit szeretnénk, de remélem lesz módunk a fejlődésre. Természetesen továbbra is tájékoztatunk titeket az eseményekről, programokról.

Az e-mail címünk: magyarujsag.gc@gmail.com
Blog címünk: www.magyarujsaggc.blogspot.com.au

Továbbá szeretnék hallani a kritikáról is. Jóról, rosszról egyaránt. Ahogy szoktam volt mondani – “a rossz vélemény növel minket, a jó vélemény pedig terjedelmesít.”

Köszönöm a bizalmat és a megbizást! Mindenkinek jó olvasást kívánok!

Nógrádi Andrea




Felhívás!

Szeretnénk ötleteket kérni egy új fejléc szerkesztéséhez. Akinek van ötlete az új tervezésben illetve aki szeretné megtartani a régit, kérlek e- mailben jelezzétek!

Köszönettel!
Andrea


Szerkesztőségünk:
magyarujsag.gc@gmail.com
Mobil: 0409820318
Cím: PO Box 126 Elanora
Queensland 4221




Április nevezetességei

Április hónapunk nemcsak szeszélyes időjárásról híres, hanem két igen nevezetes napjáról, a magyar költészet és a Föld világnapjáról. E két napról illik megemlékeznünk, hiszen ma már ezek a magyar kultúra, illetve nemzetközi értékek egyike.

Miről is szólnak e napok?

A magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük április 11-én. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóesteket, könyvbemutatókat, költőtalálkozókat és irodalmi versenyeket szerveznek a magyar líra tiszteletére. Kis érdekesség, hogy a magyar költészet napját József Attila születésének napjához kötjük, de említsük meg Márai Sándort is, ki a magyar irodalom egyik kirmelkedő akakja, szintén ezen a napon született 1900-ban.


"A rakodópart alsó kövén ültem,
néztem, hogy úszik el a dinnyehéj.
Alig hallottam, sorsomba merülten,
hogy fecseg a felszin, hallgat a mély.
Mintha szivembõl folyt volna tova,
zavaros, bölcs és nagy volt a Duna."

(József Attila: A DUNÁNÁL)


József Attila

A Föld világnapját április 22-én tartjuk. Ilyenkor különféle programokat es rendezvényeket szerveznek világszerte, amelyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

Zánkai Georgina



Ami volt...
Farsang

...Utoljára kisiskolás koromban voltam farsangon, amit az iskola rendezett. Még emlékszem az első farsangi bálra, amire a Nagymamám varrt egy tündér ruhát, így én lettem a “Tavasz tündér”. Aztán az évek folyamán, voltam én minden, “táncosnő”,” öreg néni”,” bilijét húzó kisbaba”, de talán ami legjobban sikerült, “néger nő” is. Persze soha nem nyertem semmit, de nem is ez volt a lényeg hanem az emlékek amiből ma is táplálkozom.
Igy itt a Gold Coaston megrendezett farsangi mulatság hírének nagyon megörültem. Örültem annak, hogy az én három gyermekem is részese lehet a farsangi mulatozásnak, ami talán nekik is olyan szép gyerekkori emlék lesz később, mint nekem.

Amint beléptünk a helységbe már a zene hallatán áradt a jókedv és a derű, a sok jóleső baráti üdvözletről nem is beszélve. Úgy éreztem magam, mintha egy nagy családi összejövetelbe csöppentem volna.
A buli nagyon jól sikerül! A gyereke ötletesebbnél ötletesebb jelmezekbe öltöztek, hogy a felnőtteket meg sem említsem. Limbó-hintó alatt sok kis és nagy lábacska áttáncolt, sőt volt aki egész hajmeresztő mutatányok közepedte csusszant át alatta. A felnőtt vetélkedő is nagyon jól sikerült, sokat nevettünk a játékokon. A lufi borotválást is begúsztuk durranás nélkül, köszönet a nagy lányok ügyes borotválásáért. Utánna következett a mulatság, a Tánc, Tánc, Tánc...
A fánk is nagyon finom volt, mintha csak a nagymamám sűtötte volna. Köszönet érte lányok, fiúk! Kik mi mulatoztunk, Ők a mi ellátásunkról gonoskodtak a sok finomsággal.

Azért néhány jelmezest megemlítenék... Nem akarok ujjal mutogatni, de nagyon jól sikerült a Samu jelmeze,Samson, nagyon csinos volt benne, Évikének a szőke fonott copfjai is bájosak voltak. De volt méhecskénk Rita által, volt Mónika angyalkánk is, Punk nő, akit Renáta testesített meg, de ami talán mindenkinek nagyon tetszett -de nekem feltétlen- az a Turó Rudi páros....Csak kár, hogy turó rudit nem hoztak magukkal!!!

Aki nem jött sajnálhatja, mert mi jót mulattunk! De ha idén nem sikerült eljönni, jövőre szeretettel várunk! Érdemes eljönni!

Nógrádi Andrea

Farsang



Megemlékeztünk...

A szabadság szellemében


Március 15 a legnagyobb nemzeti ünnepünk, a magyar tavasz ünnepe. Nem csak azért mert a Északi földtekén a megújulás évszakába esik, és a természet téli álmából ébredezik, hanem főleg azért, mert a történelem arra a pillanatára emlékezik amikor a magyar lélek a Habsburgok, az Ottománok és más uralkodó családok évszázados éjszakájában töltött mély álmából ébredt fel . Ezen a napon szívünk tele van reménnyel és boldogsággal, gomblyukunk virággal, gallérunk kokárdával. Ez a nap az 1848-as forradalom kezdete. Bár a forradalom megbukott, az a lendület amit elindított 17 évvel később vezetett azon monarchia megalapításához, amelyben a magyar mint egyenlő partner vehetett reszt. Mint Horváth Gyöngyi mondta az ünnepély keretében: “Egy maroknyi fiatal elindított egy lavinát, amely megváltoztatta a nép életét. Erőt adott és minden tavasszal erőt ad, hogy higgyünk magunkban és legyünk büszkék a magyarságunkra!”

Itt a Déli földtekén nyár vége van. És a jólét világában, a kánikulai melegben bizony elég nehéz idevarázsolni a tavasz csodálatos friss erejét, és azáltal buzdítani az embereket lelki felébredésre. A meleg ami miatt sokan inkább a tengerpartra mennek mint egy zárt teremben ünnepeljenek. Ennek ellenére a Gold Coast-on két megemlékezést tartottunk. Az egyiket a Gold Coast-i Magyar Egyesület szervezésében szombaton március 16-án, a másikat vasárnap, március 17-én a Magyar Református egyház szervezésében a robinai prezsbitériánus templomban a magyar istentisztelet után.


Március 15


Ünnepély a Magyar Egyesület szervezésében

Március 16-án, szombat délután tartotta a Gold Coast-i Magyar Egyesület a szokásos március 15-i megemlékezését. A Brisbane-i Magyar Klub szintén ezen a napon ünnepelte a létezésének 20-ik évfordulóját. Milyen jó lett volna ha az egymástól nem messze levő két egyesület közösen rendezett volna egy ünnepélyt. Sokan nem bánták volna az utazást és az idősebbeket busszal könnyen át lehetett volna vinni az egyikről a másik helyre.

Azok akik nem voltak jelen csak sajnálhatják, mert szerintem ez volt a legmeghatóbb márciusi ünnep amióta én az egyesület eseményeire járok. Ehhez hozza járult a terem egyszerű, de ízléses feldíszítése ami már a belépéskor ünnepi hangulatba vonta a közönséget. A Horváth Gyöngyi által megszervezett program, mint minden alkalommal, most is nagy sikert aratott. Lehetett érezni, hogy nagyon sok gondolat és fizikai munka előzte meg a rendezést. A technikai előkészülés elnökünk, Kerekes Sámuel érdeme. Persze a többi rendező tag, főleg a konyhában dolgozók nélkül nem lehetett volna ilyen sikeres az összejövetel.

Samu üdvözölte a közönséget és megnyitotta az ünnepélyt, ami után szép, magyaros öltözetű kis gyermekek (3 -tól 12 éves korig, Kuchár Ildikó, Nógrádi Fábián, Lilla és Nórika, Krecsik Sydney és Bodó Kinga mondották el verseiket vagy énekelték el dalukat. Kuchárné Balázs Éva, az itteni magyarok kedvelt csalogánya a Magyarok Világhimnuszát adta elő meghatóan. Szép csillogó hangján keresztül éreztük azt a sok érzelmi telítettséget ami a dal fontos üzenetét átadta nekünk.

Ezután a programot három hölgy vette a kezébe: Horváth Gyöngyi, Georgina Zánkai és Renáta Jones . Ők felváltva, több versel illusztrálva emlékeztettek minket a márciusi eseményekről és az azt követő szabadságharcról és annak leveréséről. Az elhangzott versek közt volt: Dura Máté - A hazaszeretetről; Gyóni Géza - A márciusi akarat; Petőfi Sándor versei közül pedig: Élet vagy halál, Nemzeti Dal, Csatában és Európa csendes, újra csendes. Közben zenebetéteket hallhattunk Balázs Évike énekével: Dobos Attila- Kis hazám és a Kormorán együttest CD-ről. Ezek között volt a Hazám, hazám című dal is Erkel Bank Bán című operájából, amit Simándy József énekelt.

A legmeghatóbb perce az ünnepélynek az aradi vértanúk emlékének felidézése. Az Ő áldozatuk áztatta vérrel, és tette halhatatlanná a március 15-én megfogalmazott 12 pontot. Minden névhez kapcsolódott egy pont és volt egy jelképes pálcika kettétörve és földre dobva. Azt hiszem ezen percek alatt nem volt száraz szem a közönségben. Nagyon köszönjük mindezt Horváth Gyöngyinek és lelkes kis csapatának.


Megemlékezés a Gold Coast-i magyar istentiszteleten

A magyar istentiszteletet a robinai prezsbitériánus templomban Kovács Lőrinc református tiszteletes vezetésével tartunk, amit szép számban látogatnak magyar testvéreink vallási megkülönböztetés nélkül. Az istentiszteletek után rendszerint van egy rövid kulturális, történelmi vagy ismeretterjesztő program is, amely keretében valami zenét, verset vagy előadást élvezhetnek a jelenlevők. Március 17-én ennek keretében röviden megemlékeztünk az 1848-49-es Magyar Szabadságharcról. A fent említett csalogányunk énekelte a Nemzeti Dal-nak Tolcsay által komponált változatát. Az utolsó két év alatt, Évike szépen megtanult gitáron kísérni, amivel a szépen csengő hangját harmóniával tudja alátámasztani és így dalait még szebbé tudja varázsolni. Papp Irén beszélt azokról a márciusi megemlékezésekről az 1956 utáni Magyarországon, amelyeken nem volt szabad nyilvánosan ünnepelni, sőt meg a kokárdát is is csak a kabát gallérja alatt tudták viselni. Ők csak csendesen, de büszkén és hazafiasan mutatták magyarságukat azokban a sötét időkben. A kis ünnepélyünket Évike zárta le Koltay Gergely: Kell még egy szó dalával.

Varnyú Gábor



RGO létezem

Azaz, Szikor Robi koncert

Hűha, pánikoltam is! Megkértek engem, hogy felvenném-e a Szikora Robit a reptérről.
Micsoda? Én? A Szikorát?
A pánik és az izgalom futott át rajtam. Mit is fogok neki mondani, miről beszélgessek vele, hogy ne tünjek úgy mint egy dilis kis csitri. Mit tudtam abban a pillanatban a Szikora Robiról és az R-Go-ról? Nagyon semmit! Ballag a katona... és Szeretlek is meg nem is... refrénjét. Hallottam sok számát tombolva a nővérem szobájából a 80-as években, de úgy mint magát együttest és énekest nem igazán ismertem,de ne itéljetek el e miatt, csupán nagyon fiatal voltam még akkor. :-))

Mint jó idegenvezető, persze nem a Gold Coast-ról tanultam meg dolgokat, hanem azonnal kiolvastam egy biográfiát, megnéztem kb. tíz interjut az interneten, hogy mire is készüljek fel. Persze amikor megérkeztek Robi, Gida Mónika és Zoli a manager, nem volt szükségem nagy tudásra és a beszélgetés nagyon kellemes volt velük. Robi egy igazán földön járó lélek, tele élettapasztalattal és mély gondolatokkal amit szivesen megoszt, de szivesen érdeklődik mások élete és hétköznapjai iránt is, ami könnyedé tette a hangulatot.

A koncert az egyik legsikeresebb volt a Gold Coast-on, s nagyon jó volt látni, hogy ennyi magyarral meg tudtuk osztani ezt a feledhetetlen élményt. Szerintem ezért is érdemes eljönni ezekre a bulikra, mert egyik magyar sztárhoz sem tudnánk ilyen közel kerülni bárhol máshol. Mintha csak egy zárt buli lett volna sok jó baráttal együtt.

Persze most dicsekedni fogok, de nálam itt még nem fejeződött be a “buli”, mondhatjuk úgyis, hogy az “after party” meg folytatodott másnap is.
Kérdés volt, hogy mire is lenne az R-Go nagy énekese kiváncsi itt Ausztráliában a Gold Coast-on. Járt is a fejünk, de aztán egyértelmű volt a válasz: Marian Valley kápolna, ami tavaly lett kész. Tökéletes hely egy hívőnek és egy csodálatos hely ahol az ember elveszítheti magát a gyönyörű természetben és nyugalomban. 1995 óta Robi minden nap templomba jár, minden nap elmond egy rózsafüzért. Hite Istenben rendithetetlen.
Nem volt neki már szüksége rohangálni egyik helyről a másikra, csak egy olyan helyre eljutni ahol ilyen messze hazánktól is, de otthon érezhette magát.
Feledhetetlenül sétáltunk le a kápolnához,utána pedig mintha csak egy régi családtaggal piknikeltünk volna együtt, aki teljes szívéből ismeri és szereti a gyerekeket, s amit egy otthoni interjújából idéznek:
“ A gyerekek fantasztikus teremtményei Istennek. Egy gyerekben minden csodát felfedezhetsz. Nagyon szeretem őket, és ők is engem. Meglátnak, és már mosolyognak”.- s ez így is volt igaz. Lányaim el sem tudják képzelni ma, hogy milyen megtiszteltetésben volt részük amikor együtt játszottak Robival.

Mindezek után csak egyet bántam meg ez alatt a két nap alatt, ami álmom volt, dehát életem itt van Ausztráliában már, s tudom, hogy Szikora Robi már nem fog sok koncertet külföldön adni,így nehéz is lenne, dehogy nem lehettem Gida. :-))) . Talán........... legközelebb!!!!

Renata Jones


Szikor Robi koncert



Tamás Gábor koncert

Tamás Gábor koncertÉs most egy kis ismertető Tamás Gáborról, akinek feledésbe nem merülhető koncertje volt a Gold Coaston április 1-én, melyet kihagyni nekünk sem szabadna.

TAMÁS GÁBOR az egyik legismertebb énekes. Kolozsváron nevelkedett, és a kincses város méltán büszke lehet rá. A diktatúra éveiben távozásra kényszerült ugyan – Svédország lett választot hazája – de olyan mint a fűzfa. Melynek lombja messze futó vízeket simogat, de éltető műveit a hazai televényből szívja. Dalai saját szerzeményei, élő bizonyságai ennek az örök honvágynak és visszatérései, mint Antaeust a föld érintése, új alkotó energiával töltik fel. Az a szeretet amivel a hazai közönség fogadja, az elixír, mely örök ifjúságot biztosít a hatodik évtízedden túl lévő művésznek, aki állandó mozgásban van, fáradhatatlanul kulturszolgálatot teljesít, magyar értékek közvetítésével. Ő a bizonyság arra, hogy nem a zene fajsúlya, hanem minősége és természetesen annak közösségi hatása a döntő. Teltházas kocert turnéi szikkadó lelkekbe öntenek hitet és ami olyan fontos, az élet örömét. Lemezei több millió példányban fogynak el. Énekesi pályafutása meredeken ível felfelé, miután Svéd államporgársága szabad mozgást biztosított számára. Koncertezik Los-Angelestől Melbourne-ig, Stockholmtól – Kolozsvárig. Valóban a magyar könnyűzene nagykövete. 2003 ban a vitézi rend, 2004 ben a magyar kulúra lovagja, majd 2006ban az értékes Dunadíj kitüntetettje. A nemzet televiziójának örökös sztárja. De nem csak a világot járja. Stámos alkalommal lép fel Erdélyben, a Felvidéken, no meg az anyaországban. Koncertjein az összetartozás léleképítő dalait ülteti a hallgatóság szívébe.TAMÁS GÁBOR bizonyára sejtí, de talán nem méri fel igazán, hogy milyen küldetést végez a magyarság körében. Nagykövet a világban, fáklyaláng Erdélyben, akinek nemcsak szíve, de karikatív tevékenysége is nemzetét szolgálja. Ki is végső soron Tamás Gábor? Híres dalénekes, sikeres szerző, jó magyar? Még ennél is több! Az a boldog ember, aki minden nap nyugodt lelkiismerettel nézhet a tükörbe!
Csávossy György




Ami lesz...

Programajánló
Július 13-án, Szombaton: Kényérszentelés

Programok: Magyar Iskola műsora, vetélkedő
Zene: Hegedűs Zoli szolgáltatja
Belépő:
• Tagoknak: $7
• Vendégeknek: $10
• Ebéd: $13
Helyfoglalás:
Pohl Marika: 55 962 601
Cserpák Borbála: 55 273 505
Kényérszentelés


Gold Coasti Magyar Egyesület Inc. Szeretettel meghívja minden tagját és azok barátait Július 13.- án, Szomaton délután 1 órakor kezdődő programjára: KENYÉRSZENTELÉS

Helyszín:
Broadbeach Senior Citizens Center
Cnr Gold Coast Hwy & T E Peters Drv, Broadbeach QLD 4218




Egyházi híreink

† In Memoriam

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Pakatyilla Margaret aki több mint 10 éven keresztül az egyesület titkára volt, 53 éves korában, április 12-én tragikus körülmények között meghalt. Temetés időpontját még nem tudjuk. A családban 4 hónap alatt négy haláleset történt. Mindannyian tudjuk, hogy ez milyen anyagi megterhelést jelent, ezért kérünk mindenkit aki teheti, a következő számlára fizesse be támogatását, melyet a család részére átadunk.

National Australi Bank, számla tulajdonos Gold Coast Hungarian Association, BSB: 084-716, Account number: 16-514-8847

Baba emléked szeretettel megőrizzük, nyugodjál békében.

A vezetőség


Zarándokút Marion Valleybe és St. Mise Brisbane-ban.

Horváth Atya Adelaidéből május 3-án érkezik.A Brisbane-i St.Mise május 5-én, vasárnap 10.30-kor lesz a St.Patric templomban. Előtte 9 órától gyónási lehetőség.

A Gold Coast-i St. Misét május 11-én szombaton 11 órakor a Marian Valley kegyhelyen mutatja be, mely ez alkalommal 1 héttel korábban lesz mint a Csíksomlyói búcsú, de imáink és gondolataink egybe kapcsolódnak, ahol hazánkért, sorsának jobbra fordulásáért imádkozunk. A Szentmisét követően a tavaly felszentelt kápolnánknál, folytatjuk imáinkat Nt. Kovás Lőrinc református lelkész részvételével. Ezt követi egy kis rövid műsor, majd ez alkalommal Balogh Sándor bográcsos főztjét kóstolhatjuk meg. Kérjük ha lehet, tányért, evőeszközt hozzanak magukkal.

Marian Valley-be autóbuszt biztosítunk, melynek költségéhez személyenként $ 10 hozzájárulást kérünk, a különbözetet az egyesületünk fizeti. Az autóbusz bérlése és a bográcsos ebéd miatt, kérjük részvételi szándékukat, május 5-ig Bogláry Ilona 55381708, vagy Cserpák Borbálának 55273505 telefonon szíveskedjenek megadni.

Nagyon kérünk mindenkit, hogy erre az alkalomra minél többen jöjjünk össze.

Köszönettel a Vezetőség.

Református Egyház hírei:

A Gold Coaston minden hónap első vasárnapján du. 2 órától bibliaóra és minden hónap harmadik vasárnapján du. 2 órától Istentisztelet és magyar nyelvű játszócsoport gyermekeink számára. Cím: Robina Cottosloe Dr. és University Dr. sarok, Robina
A Magyar Házban minden vásárnap de. 11 órától Istentisztelet. Cím: 150 Fourth Ave., Marsden. Az Istentisztelet után heti rendszerességgel ebédelni lehet.

Ezen alkalmakra szeretettel várunk mindenkit vallási megkülönböztetés nélkül.

Testvéri szeretettel: Kovács Lőrinc



Közületi híreink

Magyarország Brisbane-i Konzulátusa Kovács Lőrinc tb. konzul vezetésével díjmentesen segít mindenféle konzuli ügyintézésben (útlevél kérelem, lakcímkártya, anyakönyvezések, erkölcsi bizonyítvány, aláírás hitelesítés és egyéb…). Továbbá segítséget és teljes körű támogatást és tájékoztatást nyújt a honosításhoz szükséges iratok kitöltéséhez és azok beadásához mindazon magyar honfitársak számára, akik a leszakított országrészekről (Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja…)származnak és az egyszerűsített honosítás útján igénylik a magyar állampolgárságot. Bővebb felvilágosításért és időpont egyeztetésért kérem, hívják Kovács Lőrinc Magyarország Queensland-i tiszteletbeli konzulját a (07) 32724040-es vagy a 0431 555 639-es telefonszámokon.

A Brisbane-i 4 EB FM Rádió minden csütörtökön 8.45 és 10.15 között a 98,1 MHZ-en sugározza magyar adását. Kisérje figyelemmel a zenével, érdekes hírekkel, információkkal szolgáló műsort.
Műsorvezető: Szalisznyóné, Gárdonyi Lili Tel: 07 33797633


Szivárvány Gold Coast-i Magyar Iskola szeretettel üdvözli Szigeti Balázst, angol-magyar szakos tanárt.
Néhány szó a tanár úr tollából:

A magyar kormány által meghirdetett Kőrösi Csoma Sándor Program keretén belül negyvennyolc fiatal utazott az elmúlt hetekben a világ különböző részeibe, hogy segítsék az ott elő magyar közösségek kulturális munkáját, ösztönözzék az anyaországgal és annak hagyományaival való kapcsolattartást, valamint megerősítsék a külföldön élő magyarok nemzeti identitását. Ausztráliába nyolc ösztöndíjast küldtek; Brisbane-be és Gold Coastra is egy fiatal érkezett.
Én Szigeti Balázs vagyok. Angol-magyar szakon végeztem Budapesten, azóta tanárként dolgozom, és emellett drámával és színházzal foglalkozom, illetve angol irodalomból doktorálok. Magyarországon több színpadi előadást, valamint egy felnőtt marionettbáb-műsort is rendeztem. Itt tartózkodásom célja, hogy segítséget nyújtsak a már működő kulturális tevékenységekben. Csütörtökön már megkezdtem munkámat a Gold Coast-i magyar iskolában és terveim között szerepel a magyar nyelvű írás és olvasás szélesebb körű tanítása, színházi és bábszínházi munka szervezése, illetve segítése, valamint egyéb kulturális, hagyományőrző programokban való részvételem.

Üdvözlettel,
Szigeti Balázs




A reklám helye
Select World Travel
Best way to travel to Budapest or Vienna is with Select World Travel
Special airfares to Budapest from only $1777 (incl. all taxes)
Special airfares to Vienna from only $1599 (incl. all taxes)
Tours, Cruises, Car hire and Hotels are available at reduced rates for you
Call your travel experts on 07 5526 7467 today!



www.renaissance1515.com.au
Francia és Angol klasszikus stílusú bútorainkkal szeretettel várjuk kedves
vevőinket az újonnan nyílt online üzletünkbe. Kedvezményes árainkból
tovább 10% kedvezmény adunk. Kódszám: MUGC.
 
www.renaissance1515.com.au
sales@renaissance1515.com.au
Mobil: 0409820318



Munka
Két kislány mellé, 5 hónapos és 3 éves, dadust (pótnagymamát) keresünk.
Flexibilis órarenddel, július augusztusig alkamankénk, augusztustól heti
egyszeri alkalommal. Bundallban.
Érdeklődni lehet, Imola: 0414868696.



Ez itt a TE REKLÁM Helyed!

Hírdess Nálunk, hogy halljanak rólad!



Szerkesztőségünk:
Magyarujsag.gc@gmail.com

Mobil: 0409820318
Cím: PO Box 126 Elanora
Queensland 4221

No comments:

Post a Comment